Over SAIL

Stichting SAIL Amsterdam  

Over SAIL

Wind in de zeilen

In een wereld die verbonden is door water brengen golven ons dichter bij elkaar. Het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland biedt een uniek platform om die verbondenheid te laten zien, tijdens het evenement én daarbuiten. Daarom werkt SAIL in de aanloop naar de 10e editie vanuit een nautisch decor aan een impactvolle bijdrage aan de vraagstukken van morgen.      

Lees meer

800+

Schepen

2.3m

Volunteers

5 Dagen

Verbroedering

Over het driedubbele jubileum

Veel te vieren!

In 1975 werd SAIL voor de eerste keer georganiseerd te ere van de 700e verjaardag van onze hoofdstad. Dus is het in 2025 opnieuw feest: 750 jaar Amsterdam én 50 jaar SAIL. Maar dat is nog niet alles! In 2020 kon SAIL in verband met de pandemie niet doorgaan, daardoor werd de 10 jubileumeditie doorgeschoven naar 2025. Driedubbel feest dus! En dat gaan we op een bijzondere manier vieren! In het jaar dat onze hoofdstad haar 750e verjaardag viert is SAIL het moment om mensen vanuit alle windstreken te ontvangen! Een feest op water en kade, voor en door ‘Nederland Waterland’ met inspirerende wavemakers!  

Een zeilfestijn voor het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam

Historie

Sinds 1975 komen elke vijf jaar Tall Ships van over de hele wereld naar Amsterdam. SAIL werd voor het eerst georganiseerd door de Amsterdamse haven als viering voor het 700-jarig bestaan van de hoofdstad. Dankzij het enorme succes werd toen besloten dit eens in de vijf jaar te herhalen. Door de jaren heen groeide SAIL uit tot het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland. In 2025 vieren we de 750ste verjaardag van onze hoofdstad, het 50-jarig bestaan van SAIL én de 10e editie van het grootste nautische evenement ter wereld.

1975
1980
1985
1990
1995
2000
2005
2010
2015
2025

De eerste editie van SAIL

1975

Van vrijdag 15 t/m maandag 18 augustus droeg de Amsterdamse haven zijn steentje bij aan de viering van het 700-jarig jubileum van de hoofdstad. Dit deden ze middels een zeilfestijn dat ‘SAIL Amsterdam 700’ werd genoemd. 18 grote en meer dan 500 kleinere opleidingsschepen, plus een enorme vloot oud-Hollandse ronde en platbodems kwamen dat weekend samen aan het Amsterdamse IJ. Hiermee werd het havenbeeld van vroegere tijden herleefd: "Toen trot Indiëvaarders, de tjalken, aken en skûtsjes van de binnenvaart en de vissersvloot van de voormalige Zuyderzee ons hoop brachten". Het was op dat moment uniek: Zoveel grote zeilschepen, in grootte variërend, van enkele honderden tonnen tot 6.000 ton toe. Allemaal in één haven samen zoals dat tijdens SAIL Amsterdam 700 het geval was. Daarnaast kwam ook een groot aantal kleinere zeilschepen naar Amsterdam. Het gehele weekend waren er diverse evenementen op en om het IJ georganiseerd.

Burgemeester: Dr. I Samkalden, Aantal bezoekers: 700.000, Weer: 20 graden Celsius

De tweede editie van SAIL

1980

"Een Armada van windjammers in Amsterdam, glorie der Zeilvaart herleeft op het IJ." Schepen in de Amsterdamse haven herleven de glorie van de tijd die achter ons ligt.  Een tijd waarin honderden imposante zeilschepen ons land regelmatig aandeden. Bovendien is het een herhaling van de grootse maritieme manifestatie van vijf jaar geleden: SAIL Amsterdam 700. Met SAIL Amsterdam 700 werd de aandacht van de gehele wereld (en van enthousiaste toeschouwers) op de haven van Amsterdam gericht. SAIL is in 1985 nog groter van opzet, nog indrukwekkender. De toenmalige burgemeester zegt in zijn toespraak: “Liefde voor het oude schip en doorzettingsvermogen zijn kenmerkend voor hun schippers. Het is uitsluitend hun verdienste dat de oud-Hollandse scheepstypen nog niet verdwenen zijn en hier, tijdens SAIL Amsterdam, nog in hun volle pracht te aanschouwen zijn”. Tijdens de editie van 1980 komen meer dan 1.000 zeilschepen met meer dan 10.000 schepelingen naar de Amsterdamse haven.

Burgemeester: W. Polak, Aantal bezoekers: 1.000.000, Weer: 19 graden Celsius

De derde editie van SAIL

1985

In de zeventiende eeuw was Amsterdam een van de belangrijkste wereldcentra. Vanuit de statige koopmanshuizen aan de grachten werd de wereldhandel beheerst. In de Amsterdamse haven is het een komen en gaan van koopvaardijschepen die handel met alle uithoeken van de aarde mogelijk maken. Voor de derde keer in tien jaar zal Amsterdam het centrum zijn van een internationale manifestatie die het imposante verleden laat herleven: SAIL Amsterdam. Twee projecten maken SAIL dit jaar extra bijzonder: de plannen voor de bouw van een echt Nederlandse windjammer en de bouw van een echt V.O.C.-schip op het SAIL-terrein. Na SAIL '75 en SAIL '80 belooft SAIL Amsterdam ’85 alle records van het verleden te breken en uit te groeien tot één van de grootste zeilmanifestaties ter wereld.

Burgemeester: E. van Thijn, Aantal bezoekers: 1.4 miljoen, Weer: 19 graden Celsius

De vierde editie van SAIL

1990

Een feest dat in 1970 werd gehouden ter gelegenheid van zeven eeuwen Amsterdam, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldevenement in de top-tien klasse. Omgeven door water, met haar monumentale bouwwerken en rijke historie vormt onze hoofdstad eens in de vijf jaar, opnieuw het toneel voor een nautisch schouwspel met authentieke schepen in de hoofdrol. SAIL Amsterdam is een organisatie die inmiddels wordt uitgevoerd door een met professionele krachten bemand SAIL-kantoor en mogelijk gemaakt door onder meer de financiële ondersteuning van sponsors. Het is op weg een traditie te worden binnen de wereld van zeilers en liefhebbers van de maritieme geschiedenis.

Burgemeester: E. van Thijn, Aantal bezoekers: 1.6 miljoen, Weer: 26 graden Celsius

De derde editie van SAIL

1995

'Vijf dagen spetterend spektakel in de Amsterdamse haven.' Met deze pakkende slogan werd SAIL Amsterdam '95 aangekondigd in de media. Begenadigd door schitterend weer werd SAIL Amsterdam '95 van donderdag 10 t/m maandag 14 augustus georganiseerd. Met in totaal 8.000 bemanningsleden op meer dan 1.000 schepen en ongeveer vier miljoen bezoekers was SAIL het grootse, spetterende volksfeest. Windjammers en pieremachochels, stoomboten en skûtsjes, drakenboten en wherries, alles wat dreef was onderdeel van SAIL. SAIL Amsterdam '95, het grootste maritieme evenement ter wereld, maakte de haven van Amsterdam voor vijf dagen tot de drukste wereldhaven. Het feest, met dat vrij toegankelijke karakter, mocht over vijf jaar weer worden herbeleefd. Want ook voor SAIL 2000: Amsterdam heeft het.

Burgemeester: S. Patijn, Aantal bezoekers: 1.6 miljoen, Weer: 26 graden Celsius

De zesde editie van SAIL

2000

SAIL Amsterdam heeft een reputatie hoog te houden: het grootste volksfeest van Nederland zijn. Daarbij heeft SAIL niet alleen concurrentie van volkssporten zoals voetbal en schaatsen, maar ook van zichzelf. Iedere editie van SAIL wil groter zijn dan de vorige, in aantallen schepen, bezoekers en betrokken organisaties. En dat lukt ook. Iedere SAIL-editie besteedt meer én ontvangt meer, niet per se qua inkomsten, want SAIL blijft vrij toegankelijk. SAIL is iedere editie rijker in verbeeldingskracht, in energie en durf. Dat is de kracht van SAIL. Dit voelen de honderdduizenden bezoekers langs het Noordzeekanaal, op de kades van de haven van Amsterdam en op de dekken van de afgemeerde Tall Ships en de traditionele vloot.

Burgemeester: S. Patijn, Aantal bezoekers: 2.4 miljoen, Weer: 22 graden Celsius

De zevende editie van SAIL

2005

'De mens reist de wereld af op zoek naar vriendschappen, maar wat hij nodig heeft vindt hij bij thuiskomst.' Onder het motto ‘Enjoy a world of friendships’ zal SAIL Amsterdam 2005 naast de rijke maritieme geschiedenis ook de verbinding van werelden en culturen tot leven brengen. Onze hoofdstad is voor de zevende keer de thuishaven van één van de meest indrukwekkende maritieme manifestaties van de wereld. Dit jaar staat in het teken van internationale vriendschappen. Amsterdam is een stad waar gastvrijheid, tolerantie en begrip voor een ander al eeuwenlang de uitgangspunten zijn. Dit laat SAIL Amsterdam 2005 van woensdag 17 t/m maandag 22 augustus opnieuw zien.

Burgemeester: M. J. Cohen, Aantal bezoekers: 2.6 miljoen, Weer: 24 graden Celsius

De achtste editie van SAIL

2010

Na vijf jaar staan liefhebbers te popelen voor SAIL 2010. Van donderdag 19 t/m maandag 23 augustus barst het nautische festijn los dat zijn weerga niet kent. Amsterdam staat bol van de activiteiten die met zeilen en varen te maken hebben, van de unieke pieremachocheltocht tot de indrukwekkende Tall Ships. Het bestuur van de Stichting SAIL Amsterdam verheugt zich opnieuw op de 'prachtige chaos' die het evenement zal ontketenen. Dankzij de politie wordt veiligheid op het water gewaarborgd.

Burgemeester: E. van der Laan, Aantal bezoekers: 1.7 miljoen, Weer: 24 graden Celsius

De negende editie van SAIL

2015

SAIL Amsterdam 2015 was toe aan vernieuwing om nieuwe doelgroepen aan te spreken en het evenement inhoudelijk meer relevantie te geven: 'Van Gouden verleden naar Gouden toekomst'. Stichting SAIL Amsterdam heeft in samenwerking met SAIL Event Partners voor de afgelopen editie van SAIL in 2015 een nieuw concept ontwikkeld, dat een groot succes is gebleken. Het SAIL-gebied is flink uitgebreid en ingedeeld in vijf ‘oceanen’ met ieder een eigen thematiek. Verspreid over het gebied vanaf het IJ, ter hoogte van de kop van het KNSM-eiland, tot aan de NDSM-werf in oostelijke richting werd er genoten van Tall Ships, unieke concerten van bekende artiesten, innovatieve techniek en verschillende rondleidingen en exposities. Bovendien wordt de 9e editie van SAIL met behulp van #SAIL2015 het grootste online-event van het jaar!

Burgemeester: E. van der Laan, Aantal bezoekers: 2.3 miljoen, Weer: 25 graden Celsius

De tiende editie van SAIL

2025

Een jubileum! SAIL Amsterdam 2025 is de 10e editie van het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland.  In de zomer van 2025 komen de spectaculaire Tall Ships vanuit alle windstreken weer naar Amsterdam, onder het motto: 'SAIL verbindt de hele wereld'. De 10e editie van SAIL zou oorspronkelijk plaatsvinden in 2020. In navolging van de noodzakelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden is dit mogelijk. Lees meer

Burgemeester: F. Halsema, Aantal bezoekers: onbekend, Weer: onbekend

Het projectteam van SAIL

Maak hier kennis met de betrokken en enthousiaste medewerkers van SAIL Amsterdam 2025. De verschillende teams worden in de aanloop naar SAIL uitgebreid met kennis en kunde. De steun van ruim 2.000 vrijwilligers is bovendien onmisbaar om SAIL tot een succes te maken! 

Arjan van der Meer

Hoofd Hospitality

Fatih Kahyaoglu

Hoofd Partnerships

Margrit Bosch

SAIL Academy

Martijn van Dussen

Hoofd Productie

Femke van Straten

Team Hospitality

Aart Hiemstra

Adviseur Nautische Zaken

Chris Janssen

Hoofd Communicatie

Elisabeth de Jong

Programmamanager talentontwikkeling, inclusie & duurzaamheid

Floor Elbertse

Team Marketing & Partnerships

Eva Verlaan

Team Communicatie & Marketing

Karin Ribberink

Team Hospitality

Casper Schins

Hoofd Marketing

Eline Elbersen

Duurzaamheidscoördinator Productie

Yoël Schuller

Event & Bedrijfsvoering

Adrie Kuiper

Manager Nautische zaken

Silvie Tromp

SAIL Academy

Lauren Heymans

Jong Talent Communicatie

Pouwel Slurink

Projectmanager Hospitality

Ricky Koppes

Partnerships

Gijs Ratelband

Bedrijfsbureau

Bert Aben

Operationeel Manager

Cèdric Gerrits

Jong Talent Productie

Alvin Williams

Creative Director

Charlotte Wildenbeest

Projectsecretaris productie

Frank van den Wall Bake

Adviseur Partnerships

Wouter Zick

Adviseur Hospitality

Suzanne Wester

Team Hospitality

Leonie Boon

Grondstoffencoördinator

Gwen Aben

Projectmanager Inclusie & Talentontwikkeling

Anne Welling

Jong Talent Innovatie

Pepijn Horstink

Jong Talent SAIL Acadamy

Lu Morais

Vrijwilligerscoördinator

Carlijn Spaaij

Team Mobiliteit

Willemijn van Wandelen

Team Communicatie & Marketing

Christel Wagenvoort

Uitvoerend Producent

Jarst de Jong

Coördinator Diplomatieke Relaties

Chaja van Emde Boas

Projectmedewerker Productie

Celine Koning

Jong Talent Productie

Mart-Jan van den Hoorn

Assistent Operationeel Manager

Remco Hendriks

Technisch producent

Richard van Vught

Hoofd veiligheid

Stichting SAIL Amsterdam

Na het succes van de eerste SAIL in 1975 werd besloten het evenement eens in de vijf jaar te organiseren. Om de organisatie in goede banen te leiden werd in 1977 Stichting SAIL Amsterdam opgericht. 

 

Bekijk hier alle beleidsstukken van Stichting SAIL Amsterdam

Arie Jan de Waard

Voorzitter

Mw drs. Marjolein H.T Jansen

Vice-voorzitter

Directeur Generaal Ruimtelijke Ordening

Dhr. ir. Bart Parmet

Penningmeester

Directeur bij Provincie Overijssel

Dhr. Pedro R.G Stunnenberg MBA

Bestuurslid

Plaatsvervangend Directeur Materieel, Leefomgeving, Vastgoed en Duurzaamheid Ministerie van Defensie

Dhr. Morris Nieuwenhuis

Bestuurslid

Communicatieadviseur social media Koninklijke Marine

Mitra van Raalten

Algemeen Directeur

Stichting SAIL Amsterdam

Robert Visser

Zakelijk Directeur

Stichting SAIL Amsterdam